De onbekende feiten van het feest Pasen

Nog een paar dagen en het is Pasen. Dé tijd voor liefhebbers van eieren en chocolade. Elk jaar verstoppen ouders chocolade of echte gekleurde eieren in de tuin of als het regent in het huis zodat hun kroost zich een ongeluk zoekt naar de eieren.  En zodra de laatste ei gevonden is, volgt de paasontbijt. Maar hoe oud is Pasen? Waarvan komt de naam vandaan? Ik weet eigenlijk niet zoveel over Pasen. Gaan jullie mee op zoektocht naar de antwoorden?

De naam Pasen

Hoewel Pasen een Christelijk feest is, heeft de oorsprong van de naam Joodse wortels. Pasen is afgeleid van het Joodse feest “Pesach”.  Die naam komt dan weer van de tiende plaag die over Egypte werd geworpen. De Joden herdenken met dat feest de dag dat ze door Mozes bevrijd zijn. Maar de Christenen herdenken met Pasen de dag dat Christus zijn leven gaf voor de mensen. Hoewel het ooit dezelfde feest was, zijn er nu twee met een andere betekenis. En ze vielen dan nog eens op dezelfde dag.

Waarom valt Pasen nou net op die datum?

Op een concilie in het jaar 325 besloten de kerkleiders dat Pasen op de eerste zondag na de eerste volle maan in de lente zou vallen. Wel een heel erg precieze datum, vindt u niet? Ze hadden dan ook een reden. In die tijd vierden de Germanen hun lentefeest. En het schijnt dat bij die feest roodgeverfde eieren en heilige hazen een belangrijke rol speelden. Doet dat u een belletje rinkelen? Ook hielden ze grote vreugdevuren, ter ere van de terugkerende zon.

De kerk moest in die tijd de Germanen bekeren, maar hun feest afnemen zou lastig worden. Dus vermengden ze het lentefeest en hun feest tot het Pasen dat we nu  kennen. Dat geldt ook voor Kerstmis, precies hetzelfde verhaal. Dat proces van vermenging wordt ook wel kerstening genoemd. En zo werden Pesach en Pasen voorgoed ven elkaar gescheiden.

Waarom zijn er eieren?

Goeie vraag. Er zijn talloze mogelijke verklaringen. En het hoeft er niet per se er een waar te zijn. Zelfs in de mythe is er een verschil.  De paashaas zou de eieren brengen, maar bij andere mensen zijn het de klokken die uit Rome komen.

Dit zijn de verklaringen:
• Het zou afkomstig zijn van het Germaanse lentefeest waarover ik al sprak
• Bij de eerste vasten verbood de kerk om eieren te eten. Deze werden dan pas op Pasen opgegeten, waarbij ze soms versierd werden. Veel mensen gaven ook eieren weg omdat ze de gigantische hoeveelheid niet altijd opkonden.
• De ei zou symbool staan voor de steen van het graf waar Jezus herrezen is. Er zouden veel eieren gebracht worden naar de kerk om ze te laten zegenen.
• Eieren hebben een  ronde vorm, ze zouden daarmee staan voor de levenscyclus en voor het ontluiken van de lente. De heropleving van de natuur. Daarom werden ze gebruikt bij Pasen

Het is onmogelijk geworden om te bepalen welke waar is en welke niet.

Allemaal wel leuk maar waar komt het chocolade ei vandaan?

Vroeger waren dat echte kippeneieren. Maar ergens is dat ook overgeschakeld op chocolade.  De uitvinder van de chocolade ei zou een Turijnse banketbakker zijn ergens rond 19de eeuw.  Het was direct een succes. En sinds die tijd een onuitroeibare gewoonte.

Een aantal leuke weetjes over Pasen

• Vroeger werden de eieren in de grond gestopt. Men meende dat de aarde dan wat vruchtbaarder zou worden.

• Een legende beweert dat de paashaas in werkelijkheid een raaf is die gestraft werd voor zijn boze daden. Slechts een keer per jaar mag hij eieren leggen maar dan moeten ze wel goed verstopt zijn. Een haas die eieren legt in letterlijke en figuurlijke zin, dus.

• Als een jongeman  een vrouw ten huwelijk wou vragen, dan kon hij het op een originele manier doen tijdens Pasen. Hij moest zijn schat een versierd ei geven. Dit is helaas een uitgestorven gebruik.

Laten we allemaal aftellen naar Pasen en al stiekem wat chocolade eten!